Page content

Hardloopblessures

Hardloopblessures

Hardloopblessures zijn vaak het gevolg van overbelasting. In dit artikel schreven we over overbelasting en blessures, hierin allerlei tips om te voorkomen dat je geblesseerd raakt. Soms is het al te laat en heb je een blessure. In dit artikel bespreken we 4 veel voorkomende blessures en wat je hieraan kunt doen.

Knie: Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom oftewel disfunctie van de knieschijf, komt vooral voor bij tieners en jongvolwassen. Het is een soort ontsporing van de knieschijf en wordt erger/pijnlijker wanneer je gaat hurken, traplopen of lang in dezelfde houding staat. In deze gevallen wordt je knie meer belast.

Waarom krijg je last en wat je kunt je er tegen doen?

Disfunctie van de knieschijf komt vooral door overbelasting, soms aanleg of wanneer je spieren niet sterk genoeg zijn, waardoor de sporing van de knieschijf niet goed loopt. Afhankelijk van de oorzaak is te bepalen wat je er tegen kunt doen. In het geval van overbelasting moet je rust nemen, helpt het om met de fysio je bovenbeen spieren te trainen en veel rekken. Soms zijn zooltjes hulpzaam.

Enkel: Inversie trauma enkel

Dit is een van de hardloopblessures die niet door overbelasting ontstaat. Tijdens het sporten kun je door je enkel gaan, een krachtige beweging inzetten of niet egaal terrein is vaak de oorzaak. Wanneer je zwakkere banden hebt, is de kans groter dat je door je enkel gaat. Het gevolg is schade aan de enkelbanden aan de buitenzijde van de enkel: verrekt, scheurtje of afgescheurd.

Hoe te behandelen?

Hiervoor geldt de term: RICE = rust ijs compressie elevatie. 1e doel is wegnemen van de zwelling, zodat je weer normaal kunt lopen. Probeer zo gewoon mogelijk te lopen, ga daarna met de fysio je stabiliteit trainen, zodat je weer vlot kunt beginnen met sporten. Reken 6 tot 8 weken voor het herstel. Stabiliteitsoefeningen kun je ook doen ter preventie.

Rugpijn

Er zijn verschillende rugklachten, deze zijn opgedeeld in 2 categorieën:

A-specifieke rugklachten: dit zijn klachten waarvoor geen specifieke lichamelijke oorzaak kan worden aangetoond, dit komt 90% voor.

Je hebt verschillende redenen o.a.:

  • teveel spierspanning
  • een blokkade in het gewricht
  • instabiliteit in de rug tgv verkeerde aanspanning van spieren

Specifiek: dit zijn klachten waarvoor een aantoonbare oorzaak is. Een fysiotherapeut kan structuren en/of mechanismen aanwijzen die tot de lage rugklachten leiden zoals een hernia.

Het lastige van rugpijn is dat het op veel manieren kan ontstaan: houding, verkeerde beweging, stress, trauma, ongeluk, herhaalde beweging, overbelasten (verhuizen), op een verkeerde manier bewegen of te zwaar tillen/trainen.

Wat kun je er aan doen?

Afhankelijk van de klacht bepaald de fysio het behandelplan. Dit kan bijvoorbeeld dry needling, medical tape, bindweefsel technieken, manuele therapie of sterker maken door training zijn.

Zelf kun je rugpijn voorkomen door goed te letten op je houding, veel afwisselen van houding, denken om overbelasting en je core stability trainen. Ook kun je denken aan oefentherapie of yoga door middel van oefeningen en houdingen wordt geoefend om je weer ‘recht’ krijgen.

Shin splits

Een van de hardloopblessures die erg vaak voorkomt. Bij Shin Splits is er irritatie van het scheenbeen (tibialis anterior) en is een overbelastingsklacht. De oorzaken zijn verschillend: verkeerd schoeisel, stand van je voet, teveel heuvel op, te fanatiek iets oppakken (bijvoorbeeld vanuit niks een half uur hardlopen) of de ondergrond. In alle gevallen is er sprake van overbelasting waardoor je shin splits krijgt.

Ga op zoek naar oorzaak, zodat je niet meer wordt overbelast. Vervolgens zorgt rust nemen, dry needling, dagelijks een ijsklontje over de schenen voor een vermindering van de klachten. Door met de fysio versterkende oefeningen te doen en te zorgen voor minder belasting door bijvoorbeeld te trainen op een andere ondergrond, op andere schoenen of minder intensief te trainen kun je klachten voorkomen.

Comment Section

3 reacties op “Hardloopblessures


Door Marie op 14 mei 2020

Ik heb mijn knie een tijdje geleden ook overbelast. Het is inderdaad belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste behandeling. Ik ben met mijn klachten na de fysiotherapeut gegaan en deze heeft mij veel oefeningen gegeven die geholpen hebben bij mijn herstel.


Door Ivan op 18 juni 2020

Ik trok laatst een sprint om de bus te halen. Dan merk je dat je bepaalde dingen niet zomaar meer moet doen als je over de vijftig bent. Ik moest zelfs naar de fysiotherapeut. Als je wat ouder bent, duurt het helingsproces ook langer.


Door Vincent Rondwijk op 23 oktober 2020

Bedankt voor het delen van de behandeling van hardloopblessures. Naast dat ik veel rust neem, wil ik mijn spieren en gewrichten toch soepel houden. Mijn fysio heeft mij al oefeningen gegeven, maar ik ga kijken of ik nog andere hulpmiddelen kan vinden die mijn klachten verminderen.

Plaats een reactie


*