Recept: pastinaak met zoete aardappel stamppot

Ingrediënten

  • 500 g pastinaak
  • 1 kg zoete aardappel
  • 200 g spekblokjes
  • 50 g pijnboompitten
  • 75 g rucola
  • 500 g mager gehakt
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel ras el hanout kruiden (dit is een Marokkaans kruidenmengsel o.a. verkrijgbaar bij Jumbo)
  • Peper en zout naar smaak

En zo maak je het:

  1. Was de zoete aardappelen en prik er gaatjes in met een vork. Doe ze ongeveer 20 minuten op vol vermogen in de magnetron. Op deze manier pof je ze. Check af en toe even of ze al zacht zijn. Snijd ze daarna doormidden en schraap de aardappel uit de schil. Houd apart in een bakje.
  2. Schil de pastinaak en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in ongeveer 15 minuten en giet ze af.
  3. Bak ondertussen de spekjes in een grote pan.
  4. Meng het gehakt met de knoflook, ei, ras el hanout en peper/zout. Draai er gelijke balletjes van en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar.
  5. Als de zoete aardappel en pastinaak gaar zijn, doe je ze bij de spekjes. Voeg peper en zout naar smaak toe en stamp alles fijn. Je kunt eventueel een klontje roomboter toevoegen.
  6. Rooster de pijnboompitjes in een goed hete pan. Blijf ze goed schudden om aanbranden te voorkomen.
  7. Schep de stamppot in twee borden en leg de gehaktballetjes erbij. Strooi er wat rucola en pijnboompitjes overheen en klaar ben je! Je kunt eventueel nog de jus van de gehaktballetjes een beetje inkoken met salie en wat appelstroop, voor een zoete touch.

Enjoy!