arrow_drop_up arrow_drop_down
Het ideale trainingsmoment
19 oktober 2016 

Het ideale trainingsmoment

Fysieke belasting, voeding en mentale gesteldheid trainingsmomentHoud er bij het plannen van je trainingen niet alleen rekening met je fysieke belasting, maar kijk ook naar voeding en je mentale gesteldheid. Heb je een zittend beroep, dan is een training tussen de middag of direct na je werk een prima trainingsmoment. Het zorgt dan zowel voor een fysieke belasting (‘trainingsprikkel’) als voor een mentaal ontspanningsmoment, waardoor je balans zich herstelt en de fitheid en daarmee ook je kwaliteit van werken toeneemt. Heb je een meer fysieke baan, waarbij je ook je benen zwaar belast, dan is het belangrijk om eerst wat te herstellen voor je gaat trainen of de training licht te houden.

Schat je belastbaarheid in

Voor alle situaties geldt: schat zo goed mogelijk je belastbaarheid van dat moment in en pas de intensiteit van de training of trainingsmoment hierop aan. Je belastbaarheid kan voortdurend veranderen door de invloeden waarmee je te maken hebt. Denk hierbij aan stress, weinig slaap, slechte voeding, veel fysiek en/of mentale arbeid. Wees je bewust waar je die aan uitgeeft of reeds uitgegeven hebt en voorkom zo blessures.

Tot slot: Eet op tijd

Tot 1 uur voor het sporten kun je wel een licht verteerbaar tussendoortje eten, dat voldoende energie levert, zoals:
  • Een dubbele bruine boterham met jam of 30+ kaas
  • Een krentenbol
  • Een schaaltje magere yoghurt
  • Een banaan
  • Een appel
  • Een plak ontbijtkoek
Speciale repen voor sporters bevatten relatief veel calorieën. Ze zijn niet echt nodig.

Sport niet op een nuchtere maag

Sporten op een lege maag zorgt niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens gedacht wordt. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed daalt.

Voorkom maagklachten tijdens het sporten

Voorkom maagklachten: eet ongeveer 2 uur voor het sporten geen maaltijd meer. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten ontstaan. Komt het zo uit dat je voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Ze blijven lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen. Kijk ook uit met pittig eten, melkproducten, prei, ui, ijskoude en koolzuurhoudende dranken. Sommige mensen reageren er gevoelig op en krijgen last van hun maag en darmen tijdens het sporten. Bronnen: Bewust Hardlopen en het Voedingscentrum]]>

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Onze website bevat cookies