Buiten sporten is voor ons een uitgemaakte zaak. We doen niets liever! In dit artikel leggen we je uit waarom buiten sporten zo goed voor je is en wat onze favoriete manier van buiten sporten is.
De voordelen van buiten sporten
1: Je kunt genieten van de wereld om je heen
Eerlijk is eerlijk, bij een bootcamp training is het soms wat lastiger om te genieten van de natuur om je heen. Pak je de fiets of ga je hardlopen? Dan zijn alleen al de bomen en planten in bloei of juist de bladen die van de boom vallen een prachtig gezicht. Buiten sporten is de manier om jouw omgeving te ontdekken en hier van te genieten. Je hebt bovendien onbeperkte mogelijkheden om te wisselen van parcours en omgeving. Zo kun je volop variëren met je trainingsronde, op de loopband kun je maar 1 kant op.
2: Makkelijk in te passen
Moet je naar je werk? Pak dan de fiets of wandel er naar toe. Woon je ver van je werk? Gebruik dan je pauze voor een blokje om of voer al wandelend overleg met een collega. Die boodschap die nog gedaan moet worden die kun je natuurlijk ook prima wandelend of fietsend doen.
Buiten sporten is dus makkelijk in te passen. Je hebt ook niet te maken met openingstijden en apparaten die bezet zijn. Ook als je op vakantie bent, kun je gewoon je schema volgen. Je hebt bovendien geen reistijd, je stapt de deur uit en kunt gaan!
3: Het is goed voor je brein én humeur
Uit onderzoek blijkt dat bewegen in de natuur je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleert. De natuur en het buiten zijn zorgt bovendien voor ontspanning en vermindert stress.
Het is ook goed beter voor je humeur. In deze onderzoeken werden deelnemers gevraagd om 2 wandelingen te maken: eentje op de loopband in de sportschool, de andere in de frisse buitenlucht. Wat blijkt? De deelnemers gaven unaniem aan meer genoten te hebben van de buitenwandeling. Daarnaast scoorden ze na de buitentocht hoger op vitaliteit, enthousiasme, plezier en zelfvertrouwen en lager op stress, depressie en vermoeidheid.
4: Zonlicht
Door buiten te sporten kom je in de zon. Zonlicht heeft veel voordelen. Het heeft een directe invloed op ons hormoonstelsel, doordat endorfine wordt aangemaakt. Dit gelukshormoon zorgt voor meer energie en een euforisch gevoel.
Niet alleen endorfine, maar ook serotonine en cafeïne worden gestimuleerd bij blootstelling aan de zon. Deze stoffen laten onrust verdwijnen en zorgen ervoor dat je vrolijker wordt. De combinatie van zonlicht en al deze stoffen werkt zelfs als een soort antidepressivum. Naast gelukshormonen beïnvloedt de zon ook onze geslachtshormonen, waardoor je sneller verliefd wordt. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het testosterongehalte van mannen tot wel 30 procent kan stijgen door blootstelling aan zon.
Zonlicht stimuleert bovendien de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is goed voor de opbouw van botweefsel en zorgt er bovendien voor dat calcium uit voeding beter kan worden opgenomen. Verder blijkt dat een hoog vitamine D gehalte in het lichaam kan leiden tot minder ontstekingen.
Tot slot blijkt zonlicht goed te zijn voor ons geheugen. Brits onderzoek toonde aan dat het geheugen van mensen die regelmatig in de zon zitten, beter is dan dat van mensen die de zon mijden. Dit komt door de grote hoeveelheid zuurstof die je binnenkrijgt door de zon, waardoor zenuwcellen in de hersenen krachtig worden gestimuleerd.
Onze favoriet manier van buiten sporten
Onze favoriet is Bootcamp
Bij bootcamp sport je buiten, het hele jaar door, en krijg je elke keer een compleet nieuwe en uitdagende les voorgeschoteld. Een les die altijd past bij jouw eigen niveau en mogelijkheden.
Tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan een goede warming-up, daarna wordt er gewerkt aan kracht en conditie. Dit wordt gedaan door verschillende oefeningen en elementen in een les. Bij bootcamp worden er materialen zoals autobanden, springtouwen of kettlebells gebruikt. Maar maak je vooral ook gebruik van voorwerpen uit de omgeving om oefeningen mee te doen. Denk aan een bankje, een stoeprand of een trap.
Bij bootcamp is trainer aanwezig, die let op de techniek, uitvoering en jouw voortgang. Iedere sporter heeft hierbij zijn of haar eigen aandachtspunten en tempo. Zo kun je gezamenlijk sporten en ondertussen werken aan je eigen doelen en vooruitgang.
Comment Section
0 reacties op “Buiten sporten”