Page content

EMOM

EMOM

EMOM staat voor every minute on the minute. Dit houdt in dat zodra de minuut start je begint met het doen van het aantal herhalingen van een bepaalde oefening. Wanneer je klaar bent, heb je de rest van de minuut rust en dan start je op de minuut met de volgende (of dezelfde) oefening.

Crossfit en EMOM

EMOM is een crossfit term. Wij kwamen ermee in aanraking tijdens de Netflix documentaire The Fittest on Earth waarin ze het WK Crossfit 2017 en enkele atleten volgen. De favoriete workout van de Australische winnares Tia-Clair Toomey is de EMOM workout. Het mooie is dat deze workout niet alleen voor crossfitters is bedoelt, maar ook voor jou is het een perfecte manier om te trainen.

Voordelen van EMOM

Je wordt er sterker van

Het ligt misschien wat voor de hand, maar doordat je lichaam traint en gemotiveerd bent om binnen de tijd het aantal herhalingen uit te voeren wordt je nu eenmaal sterker. Het is bovendien een handige manier om je progressie mee te meten.

Hoe doe je dat? Houd bij de oefeningen die je hebt gedaan, het volgende bij: hoeveel herhalingen je binnen de tijd deed en hoeveel tijd je nog over had. Dit kan ook de tijd zijn die je over een bepaalde oefening deed (denk aan sprintjes) of het gewicht. Vergelijk dit met de vorige keer en voilà je hebt jouw progressie in beeld.

Je conditie verbetert

Als je er voor zorgt dat je werktijd een stuk langer is dan je rusttijd dan is de EMOM training een vorm van HIIT. Dit type training staat er om bekend dat je in minder tijd hetzelfde of zelfs een grote trainingseffect kunt realiseren. De aerobe capaciteit neemt toe. Oftewel: de energiefabrieken in onze spiercellen passen zich door de HIIT training aan, ze kunnen hierdoor meer energie en zuurstof vrijmaken. Ook neemt de voorraad brandstof in je cellen toe en neemt het verbruik van brandstof tijdens het trainen af. Dit geldt niet alleen voor mensen die matig tot niet sporten, ook bij goed getrainde sporters blijkt dit zeer goed te werken. Dus welke oefening je ook doet, door de oefeningen vlot achter elkaar te doen zal je naast kracht ook conditie trainen.

Je kunt beter worden in een bepaalde oefening

Oefening baart kunst, dus hoe vaker je een bepaalde oefening doet des te beter je er in wordt. Heb je moeite met een bepaalde oefening, stop hem dan in je EMOM training. Doordat je jezelf licht onder druk zet (de tijd tikt) raak je gemotiveerd en kun je net een beetje meer geven om de oefeningen uit te voeren.

Je leert je krachten te verdelen

Je komt erachter wat verzuring is. Loop je te hard van stapel dan zal je lichaam gaan protesteren, doe je de oefeningen gedoseerd dan kun je het vaak langer volhouden. Je ziet niet voor niks bij veel hardloopevenementen tempomakers (pacers), omdat anders veel mensen te hard van stapel gaan lopen. Bij een EMOM workout werkt dit precies hetzelfde. Ga dus niet all out, maar verdeel je krachten.

Het is leuk

Elke keer hetzelfde doen of schema met tig herhalingen is best wel saai. Het lichaam heeft verandering en uitdaging nodig om sterker te worden. Door een EMOM training te doen geef je je gebruikelijke training een nieuwe prikkel waardoor je jezelf blijft uitdagen.

Voorbeelden van een EMOM workout

Speciaal voor Pasen maakten wij een kort maar krachtige EMOM workout van totaal 5 minuten. Je hebt geen attributen nodig, alleen je eigen lichaam 🙂 Je kunt deze workout gewoon in de woonkamer of met mooi weer buiten in de tuin doen.

Zet de timer/interval van je telefoon of sporthorloge op 1 minuut en zorg ervoor dat dit wordt herhaalt. Je kunt ook zelf de klok in de gaten houden of iemand anders om assistentie vragen.

Zodra een nieuwe minuut start, begin je met de volgende oefening.
Klaar met een oefening? Dan heb je de rest van de minuut rust. Je doet 4 oefeningen achter elkaar, daarna heb je 1 hele minuut rust. Dit is 1 ronde.

Kies zelf het niveau: brons, zilver of goud en doe 5 rondes totaal. Je kunt deze workout ook heel goed combineren met een van onze andere thuis trainingen.

emom

Op WODWELL.com zijn tientallen voorbeelden te vinden van andere EMOM trainingen.

    Comment Section

    0 reacties op “EMOM

    Plaats een reactie


    *