Page content

Tabata

Tabata

Tabata is de naam van een intervaltraining die door veel mensen wordt gedaan. Bijvoorbeeld tijdens een bootcamptraining, maar ook hardlopers kunnen deze training toepassen.

Wat is een tabata training?

De tabata training is een training van 4 minuten bestaande uit 8 intervallen. De bedoeling is dat je 20 seconden een bepaalde oefening redelijk intensief doet en daarna neem je 10 seconden rust, vervolgens ga je weer 20 seconden bezig en dit in totaal 8 rondes. De intensiviteit kun je bij deze training zelf bepalen, maar voor een goed trainingseffect moet je er wel voor zorgen dat de intensiviteit steeds gelijk is.

tabataDr. Tabata

De naam van deze training is te danken aan Dr. Izumi Tabata dit is een Japanse onderzoeker die een methode zocht om in een korte tijd toch een complete work-out te kunnen hebben. Met de 20-10-interval zorgde hij voor een training die aantoonde dat deze vorm van High Intensity Interval Training (HIIT) verschil kon maken en zorgde voor een toename in zowel anaerobe capaciteit als maximale aerobe kracht.

Naar aanleiding van zijn onderzoek werd er een specifieker onderzoek gedaan naar de kracht van deze HIIT training. De uitkomst van dit onderzoek: Tabata verbetert je uithoudingsvermogen. Met een training van 20 minuten waarbij je er totaal 4 doet verbrand je tussen de 240 tot 360 calorieën.

Voorbeeld tabata training

We hebben voor jou een voorbeeld training opgenomen, zo kun je zien hoe deze training in de praktijk werkt. Doe je mee?


Deze tabata kun je bijvoorbeeld als warming up doen. De volgende 4 oefeningen doe je 2x.

 • Jumping Jacks
 • Shoulder Taps
 • Knieheffen
 • Touwtjespringen

Je hebt daarnaast nog talloze andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld 8 rondes met daarin steeds dezelfde oefening zoals: push up, burpees, squats, sit ups, push up to plank en ga zo maar door. Je kunt ook elke ronde een andere oefeningen doen, 2 oefeningen om en om, 4 keer de ene en 4 keer de andere etc. de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

  Comment Section

  0 reacties op “Tabata

  Plaats een reactie


  *