Zuiderlooproutes

De ZuiderloopRoutes zijn 6 hardlooproutes aan de zuidkant van Leeuwarden, Goutum, Hempens en Teerns. De routes zijn geschikt om hard te lopen, maar ook om te wandelen, skeeleren of te steppen. Je kunt de routes afzonderlijk gebruiken of naar wens combineren tot de gewenste afstand.

De routes maken gebruik van bestaande fiets- en wandelpaden en zijn zichtbaar gemaakt met markeringen op het wegdek. Op een drietal startlocaties staan informatieborden. Een van die startlocaties is het parkeerterrein bij de Techumerpleats, hier is de Sportpleats ook gevestigd. Vanuit hier kun je de groene of rode route starten. Alle andere routes kun je hier vinden.

zuiderlooproutes plattegrond

Samenwerking

De ZuiderloopRoute is een initiatief van bewoners uit Goutum, De Zuidlanden, De Zuidlanden en Hempens-Teerns. Met de wijkpanels Zuidlanden en Zuiderburen, dorpsbelang Goutum en Hempens-Teerns, aangevuld met expertise van loopgroepen uit deze wijken/dorpen (waaronder de Sportpleats.) Het project is financieel ondersteund door onder meer de gemeente Leeuwarden, het Coöperatiefonds van de Rabobank en de dorpsbelangen en wijkpanels.

Door deze samenwerking tussen de wijken en dorpen is al veel kennis en ervaring uitgewisseld en in de toekomst zal dit hopelijk leiden tot nieuwe gezamenlijke initiatieven. Een belangrijke peiler is het stimuleren van beweging.

Wie beweegt leeft langer en gezonder. Dat bewegen gezond is weten we natuurlijk al langer. Uit recent onderzoek blijkt pas hoe groot het effect van bewegen is op je welbevinden. Bewegen helpt in het tegengaan van een groot aantal aandoeningen, sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten en depressies. Niet voor niks is er een WHO-norm die aanbeveelt om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Trimmen en (cardio)oefeningen zijn, naast fietsen, voor de meeste mensen een vorm van bewegen die makkelijk in het dagelijkse patroon is in te passen.

Meer weten? Check de website van de ZuiderloopRoutes.

Over de schrijver
Reactie plaatsen