Dat sporten bij warm weer niet meer mag of kan is een fabeltje. Dit kan, met wat aanpassingen, prima. Wil je weten hoe je verantwoord kunt sporten bij warm weer? Lees dan onze 7 tips.
7 tips voor verantwoord sporten bij warm weer
- Loop niet te hard van stapel. Laat je lichaam aan de warmte wennen, doe wat rustiger aan en minder veel.
- Verkoeling nodig? Water over het hoofd gooien of een natte handdoek in de nek leggen, koelt goed af. Ook kun je je shirt nat maken.
- Drink ongeveer 1,5 keer zoveel vocht als dat je zweet verliest (circa 1 liter per uur). Ter controle kun je jezelf voor én na het sporten wegen.
- Drink altijd grote slokken per keer. Water (hypotoon) is af te raden omdat het voor verdunning van het bloed zorgt. Om de energievoorraad, zout en mineralen op peil te houden, zijn isotone sportdrankjes het beste. Je herkent deze doordat er ‘isotoon’ op het etiket staat en aan de hoeveelheid koolhydraten (4-8 g/100 ml) en natrium (400 mg/100ml).
- Sport je korter dan 45 minuten dan is drinken tijdens de inspanning niet nodig. Drink dan in de uren vóór de inspanning voldoende. Extra zout innemen heeft geen effect. Neem net als bij ‘normale’ weersomstandigheden koolhydraten en energievolle producten.
- Om je lichaamswarmte kwijt te kunnen is de juiste kledingkeuze belangrijk. Kleed je niet te warm en kies ‘ademende’ kleding. Sport je buiten, kies dan voor witte kleding. Dit zorgt voor de beste weerkaatsing van warmte uit de omgeving, in tegenstelling tot zwarte kleding.
- Bij warme omstandigheden is het niet verstandig de kerntemperatuur te veel te laten stijgen door de warming-up. Immers, hoe hoger de temperatuur in de warming-up, hoe eerder deze de kritische temperatuur tijdens je workout of wedstrijd bereikt. Zorg ook na afloop voor een goede cooling down, drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek droge kleding aan.