Hoe vaak kun je het beste een bootcamp training doen?
19 oktober 2019 

Hoe vaak kun je het beste een bootcamp training doen?

Hoe vaak je het beste een bootcamp training kunt doen hangt af van een aantal factoren. Houd er bij het plannen van je bootcamptraining niet alleen rekening met je fysieke belasting, maar kijk ook naar voeding en je mentale gesteldheid.

Moment van trainen

Heb je een zittend beroep, dan is een bootcamptraining tussen de middag of direct na je werk een prima trainingsmoment. Het zorgt dan zowel voor een fysieke belasting (‘trainingsprikkel’) als voor een mentaal ontspanningsmoment. Je balans kan weer herstellen en de fitheid en daarmee ook je kwaliteit van werken neemt hierdoor toe. Heb je een baan waarbij je fysiek werk verricht, dan is het aan te raden om niet meteen door te gaan en eerst tijd te nemen om te herstellen van je werkdag voor je gaat trainen.

Schat in hoeveel energie je hebt

Voor alle situaties geldt: schat zo goed mogelijk in hoeveel energie je op dat moment hebt. Pas hierop de intensiteit van de training of trainingsmoment hierop aan. Heb je bijvoorbeeld elke woensdag een lange en zware werkdag, dan is ’s avonds trainen niet optimaal. Je energiepijl kan voortdurend veranderen door de invloeden waarmee je te maken hebt. Denk hierbij aan het moment van je vorige training, stress, weinig slaap, slechte voeding, veel fysiek en/of mentale arbeid. Wees je bewust waar je jouw energie aan uitgeeft of reeds uitgegeven hebt.

Zorg dat spieren voldoende herstelt zijn.

Zorg dat je voldoende bent herstelt van je vorige (bootcamp) training

Bij elke sport worden je spieren verschillend belast. Een actieve vorm van yoga, zoals Vinyasa Yoga is een lichte training, de hersteltijd is ongeveer 24 tot 48 uur. Bij Bootcamp (een normale intervaltraining) ligt de intensiteit hoger, de hersteltijd is dan ook langer (tussen de 48 en 60 uur). Doen we er een schepje boven op dan spreek je van een HIIT training. Deze zijn nog intensiever, dit maakt de hersteltijd ook langer (60 – 72 uur). Loop je een kort rondje hard in rustig tempo met lage hartslag, dan is je lichaam de volgende dag wel herstelt. Loop je langer of in hoger tempo, ga dan uit van 2 dagen.

De hersteltijd is de tijd die nodig is om een soortgelijke training weer goed aan te kunnen. Hier kun je vanaf wijken, als je daarna maar voldoende hersteltijd neemt. Een HIIT training op de maandag en op de woensdag kan dus best, als je vervolgens minimaal 72 uur rust neemt.

Eet op tijd

Voorkom maagklachten: eet ongeveer 2 uur voor het sporten geen maaltijd meer. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten ontstaan.

Komt het zo uit dat je voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Ze blijven lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen.

Kijk ook uit met pittig eten, melkproducten, prei, ui, ijskoude en koolzuurhoudende dranken. Sommige mensen reageren er gevoelig op en krijgen last van hun maag en darmen tijdens het sporten.

Wil je toch even wat eten voordat je training begint? Tot 1 uur voor het sporten kun je wel een licht verteerbaar tussendoortje eten, dat voldoende energie levert, zoals:

  • Een dubbele bruine boterham met jam of 30+ kaas
  • Een krentenbol
  • Een schaaltje magere yoghurt
  • Een banaan
  • Een appel
  • Een plak ontbijtkoek

Speciale repen voor sporters bevatten relatief veel calorieën. Ze zijn niet echt nodig.

Over de schrijver
Reactie plaatsen