Vraag je je af of je nog wel bootcamp kunt doen tijdens de zwangerschap? Of wil je juist tijdens je zwangerschap beginnen met bootcamp? Dat sporten in het algemeen gezond voor je is en veel voordelen heeft, weet je waarschijnlijk wel. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Toch zijn er situaties waarin je beter niet kunt meedoen aan bootcamp als je zwanger bent. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Bootcamp tijdens de zwangerschap
Bootcamp is een combinatie van kracht- en cardiotraining. Als iets makkelijk op en af te schalen is, is het wel bootcamp. Daardoor is het een super goede workout voor zwangere vrouwen. In het 1e trimester kun je als je verder geen klachten hebt zonder problemen meedoen.
Belangrijk is in elk geval dat je altijd genoeg adem hebt; als je tijdens je training kan blijven praten, zit je binnen de veilige grens. Maar als je duizelig of misselijk wordt, kun je beter even rustig aan doen. Heb je plotseling last van hoofdpijn, krijg je harde buiken of verlies je bloed? Ook dan kun je maar beter even niet sporten. Vraag je verloskundige of gynaecoloog in zo’n geval om advies. Zij kunnen je vertellen of je wel of niet kunt sporten.
Vanaf het 2e trimester moet je er rekening mee houden dat je pezen en gewrichten weker worden naarmate de bevalling dichterbij komt. Je hoeft het sporten dan zeker niet te laten, maar kijk uit voor blessures. Afhankelijk van jouw fysieke gesteldheid zal je merken dat naarmate je zwangerschap vordert een gewone bootcamp les dan wat te pittig wordt. Je kunt dan beter kiezen voor een les die is afgestemd op vrouwen die zwanger zijn.
Tips bij het doen van bootcamp tijdens je zwangerschap
Er zijn veel voordelen om tijdens je zwangerschap te (blijven) sporten. Je lichaam verandert en dat ga je hoe dan ook merken als je aan bootcamp of een andere sport doet. Om tijdens je zwangerschap op een gezonde en verantwoorde manier actief te blijven, kun je je het beste aan deze richtlijnen houden:
- Blijf altijd goed naar je lichaam luisteren.
- Beperk het doen van bootcamp tot maximaal één uur per keer.
- Zorg dat je lichaamstemperatuur niet teveel oploopt.
- Drink een glas water per 20 minuten sporten.
- Put jezelf niet volledig uit en train op maximaal 70% van je normale capaciteit.
- Eet voor de bootcamp les voldoende koolhydraten en neem na je training een koolhydraatrijke snack.
Wat als bootcamp niet meer lukt?
Je hoeft het sporten het tijdens de zwangerschap zeker niet te schrappen, maar op een gegeven moment kun je niet alles meer aan. Zorg in ieder geval voor een goede afwisseling tussen krachttraining en cardio. De juiste krachttraining kan er namelijk voor zorgen dat je minder kans op blessures en klachten hebt.
Wil je weten welke specifieke oefeningen je het beste kunt doen? Doe dan mee met onze cursus ZwangerFit! Je sport dan met andere zwangere vrouwen op een verantwoorde manier en daarnaast besteden we aandacht aan de theorie rondom de bevalling. Een bijkomend voordeel van ZwangerFit is, dat het door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed wordt. Houd je niet zo van groepslessen? Dan is ZwangerFitOnline écht iets voor jou!