Waarom is hardlopen goed voor je?
27 oktober 2016 

Waarom is hardlopen goed voor je?

Waarom is hardlopen goed voor je?Om fit te zijn is regelmatig bewegen essentieel. Hardlopen is een handige keus, aangezien je zo de deur kunt uitstappen en starten. Een greep uit de vele voordelen van hardlopen:

  • Het verlaagt de bloeddruk en vermindert het cholesterol.
  • Je krijgt meer energie en een beter uithoudingsvermogen.
  • Het lichaam wordt er gespierder en strakker van.
  • Je weerstand verbetert.
  • Het bevordert de nachtrust.
  • Je mentale herstel wordt er door bevordert en het vermindert stress.
  • Het geeft een goed gevoel over jezelf.
  • Je wordt er productiever en creatiever van.
We lichter er een aantal verder uit.

Hardlopen als medicijn

Hardlopen blijkt een uiterst populair en vruchtbaar onderwerp voor onderzoeken. Hardlopen, maar ook bijvoorbeeld gewoon wandelen, werkt als remedie tegen dure welvaartsziekten als diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. Tijdens het rennen komen er (blij makende) hormonen als endorfinen vrij, bovendien helpt het ook nog eens tegen depressie. Hardlopen lijkt al met al een ideaal en goedkoop preventief medicijn.

Langer leven

hardlopenZo leven volgens een recent onderzoek van de Iowa State University hardlopers 3 jaar langer dan mensen die niet rennen. Ook hebben hardlopers 45 procent minder kans om te overlijden aan een hartaanval of herseninfarct dan mensen die niet rennen. De onderzoekers volgden voor die conclusie 55.000 volwassen hardlopers gedurende 15 jaar. Hiervoor hoef je maar een half uur tot een uur per week te rennen om het risico op overlijden te verlagen. Hoe langer je aan hardlopen doet hoe beter, want het effect was het grootst bij mensen die meer dan 6 jaar regelmatig rennen.

Scherper brein

Hardlopen is bovendien goed voor het brein, zo ontdekten neurowetenschappers aan de Universiteit van Cambridge enkele jaren geleden. Hardlopen stimuleert de aanmaak van grijze massa en zorgt voor meer mentale scherpte en een betere werking van het geheugen. Houd je hoofd er wel bij, want te vaak is er bij hardlopers sprake van een grote gerichtheid op afstand en snelheid en gaat hardlopen met afzien gepaard. Hierdoor neemt de kans op blessures enorm toe. Bij Core & Running staat juist de bewustwording en optimalisering van de mentale en fysieke aspecten van hardlopen centraal. Waardoor er minder belasting en meer loopplezier is.

Tot slot: Vet verbranden

Met hardlopen verbrand je meer calorieën dan met de meeste andere activiteiten. Met hardlopen verbrand je wel meer dan 800 calorieën per uur. Afvallen van hardlopen is het meest effectief wanneer je op een rustig tempo met lage hartslag loopt. Daarnaast neemt je spiermassa toe en je hoeveelheid vet vermindert. Spieren hebben namelijk meer calorieën nodig.
  • 450 gram vet heeft twee tot drie kilocalorieën nodig om te functioneren.
  • 450 gram spieren hebben 35 tot 45 kilocalorieën nodig om te functioneren.
Bijkomend voordeel is dat uit onderzoek blijkt dat je door te bewegen een positiever lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen krijgt. Je gaat je lichaam anders bekijken. In plaats van hoe het eruit ziet, ga je ook kijken wat het allemaal kan. En daardoor sta je tevreden voor de spiegel.]]>
Over de schrijver
Reactie plaatsen