Loop Leeuwarden 2021

Meedoen aan Loop Leeuwarden is door de vele bekenden langs de kant en in het startvak altijd een feestje. Daarnaast waren er een lange tijd geen wedstrijden. Kortom genoeg motivatie om een goede prestatie neer te kunnen zetten tijdens de editie van 2021. Volgende week loop ik op Terschelling de halve marathon, daarom gekozen voor de 10 kilometer.

Voorbereiding

Door last aan de hak/achilles/kuit kon ik tot en met het voorjaar alleen op lage intensiteit trainen. De zomermaanden kon de intensiteit langzaam weer omhoog en de laatste maanden weer 4x in de week kunnen lopen + 1x bootcamp.

Om te kijken hoe ik ervoor stond besloot ik 3 weken geleden mee te doen aan de Aeres Fitrun. Niet voluit, maar wel in stevig tempo. Dit ging boven verwachting. Heerlijk en soepel gelopen en veel sneller dan verwacht. Dit was een mooie opsteker in de voorbereiding op Loop Leeuwarden.

Loop Leeuwarden: de wedstrijd

's Ochtends eerst meegedaan met Tiemen en Hannah aan de kidsrun. Allebei hebben ze het heel goed gedaan en een mooie medaille aan de prijzenkast toegevoegd :-) De 10 km stond om 13:15 uur gepland dus ik kon rustig aan doen. Even naar huis geweest en vervolgens weer op het fietsje naar de stad. Na de warming up met een praatje hier en daar, snel het vak in en klaarmaken voor de start. Hier nog even een praatje met Wilko (Bakker) en Marcel (Adema) en vervolgens aftellen tot het startschot. 

Leeuwarden leeuwarden 2021 startIn het startvak (c) A.W. Ypma

Ik voelde me top en was lekker ontspannen. Gezien de omstandigheden en in het verleden behaalde resultaten ;-) besloten om voor een tijd in de 32 minuten te gaan. Het raceplan was daarom simpel: er vol in en al gaande weg op gevoel kijken naar een 'slim' vervolg van de 10 km. Het startschot klonk en Paul (Geertsma) vertrok zoals verwacht snel. Ik verloor wat meters doordat het niet lukte om het startknopje in te drukken op mijn touchscreen, daarom eerst de aansluiting gezocht met de andere lopers en zo'n 250 meter later alsnog op start gedrukt.

De eerste kilometers gingen hard, maar het gevoel was super. Ook ontzettend vaak mijn naam gehoord, maar door het hoge tempo en de focus op bijblijven niet goed kunnen zien wie er allemaal voor me juichten. In ieder geval super mooi, dit gaf moraal! Doordat het tempo soms wat zakte of om de bocht wat beter te kunnen nemen, liep ik meteen al een paar keer op kop. Bij het Rengerspark plaatste Paul nog een versnelling, ik volgde en haalde hem voor de bocht weer in. Ik bleef op kop en vanaf het tunneltje naar Bilgaard viel (zover ik kon horen) de kopgroep wat uit elkaar. Met Peter-Jan (de Jong) liep ik Bilgaard in voor een lus en onderweg naar het achterliggende heempark kwam er een gat. Nog dik 6 km te gaan en ik liep solo op kop, hier had ik niet op gerekend! 

Na wat geslinger richting het Leeuwarder Bos, viel me voor de eerste keer de kilometertijd van mijn horloge op. Ik had door de focus op de race nog niet op de klok gekeken, maar zag dat de laatste km in 3:15 was gegaan. Dit keer 10 is 32:30 dus dat was een prima kilometertijd. De afstand die mijn horloge aangaf week af van de kilometer bordjes langs de kant, omdat ik hem te laat aan had gezet dus ik besloot niet meer te gaan kijken maar op gevoel door te blijven gaan. Er stond een aardig windje dus het stuk door het Leeuwarder Bos was flink doordouwen, het tempo ging daardoor iets naar beneden. Bij de drankpost rond 6 km weer veel gejuich, dit geeft weer even vleugels na een pittig stuk. Nadat ik gepasseerd ben blijft het stil, dus dat betekent een gat! Ik ga de bocht om voor het stuk langs de Dokkumer EE. Ook hier een aardig windje plus de kilometers die beginnen te tellen, dus het wordt nu 'lekker' zwaar.

De Noorderbrug is in zicht. Hier linksaf en dat geeft me gelegenheid om even achterom te kijken. Ik zie dat ik een flink gat heb. Ook hier veel aanmoedigingen en die kan ik goed gebruiken, want ik moet mezelf flink pushen om het tempo vol te houden. Op naar de Voorstreek. Hier een lastig stuk met een brug en scherpe bochten desondanks wordt ik nog mooi op de foto gezet door Simon Ferwerda.

Leeuwarden leeuwarden 2021

Ik zie dat ik nog steeds een royale voorsprong heb: dit kan niet meer misgaan! Na de tweebaksmarkt, sla ik rechtsaf en hoor ik het geluid van de finish. Ik zit op de limiet, maar kan nog een beetje versnellen. Ik zie mijn vriendin en jongste dochter, die kijken op en zien dat ik voorop loop! Met een grote glimlach passeer ik ze. De laatste meters gaan mijn handen omhoog: ik heb gewonnen! Yes! 

Na de finish zit ik goed stuk en druk ik pas na een half minuutje mijn horloge uit. Ik heb dus geen idee wat ik heb gelopen. Na mij komen Peter-Jan en Wilko binnen met Paul daar vlak achter. Eerst even bijkomen en vervolgens neem ik van diverse lopers de felicitaties in ontvangst en hebben we het over de wedstrijd. Daarna snel na mijn supporters op het plein om met hun de overwinning te vieren. Het is nog steeds een beetje onwerkelijk. Stiekem hoopte ik op een podiumplek, maar de eerste plek had ik echt niet verwacht.

Loop Leeuwarden 2021

Niet veel later mag ik het podium op. Ik zie een papiertje met de uitslag: mijn eindtijd 31:18. Ongelofelijk wat een tijd. Het parcours is wat aan de korte kant, maar omgerekend is dit een tijd net onder de 32 minuten. Een dik PR! Met Peter Jan, Wilko en mijn dochter Fenna op de arm neem ik de bloemen, beker en applaus in ontvangst.

Voor de volledigheid hier de uitslag

Op naar de Berenloop!

Over de schrijver
Reactie plaatsen